poniedziałek, 22 czerwca 2015

Przepis na... AWOKADO!

Witam w piękne kolejne poniedziałkowe popołudnie :) to moje coffee time, więc po ciężkim dniu siadam z pyszną kawą i owocami i cieszę się chwilą.
Poziom endorfin już wzrasta, kiedy znów zaczynam pisać. Coś w tym jest, share it! Dziś zaczynamy ze zdrowym jedzonkiem, czyli z tym, co uwielbiam równie jak treningi :D nie nazywam tego, jak jem "dietą". Dlaczego? To słowo zawsze kojarzyło mi się z zakazami, ograniczeniami, odmawianiem sobie przyjemności i tak dalej, i tak dalej... Zdrowe i racjonalne odżywianie to zupełnie co innego! Mam nadzieję, że większość z Was już się o tym przekonała (jeśli tak, tylko mnie to cieszy !). Wbrew pozorom, pomysłów na zdrowe, wartościowe i przede wszystkim pyszne jedzenie jest ogrom, słowo daję! I co najpiękniejsze - kiedy gotujesz sama, możesz skomponować posiłek tak, tak lubisz najbardziej. Czy ma być ostre, słone, kwaśne czy słodkie, doesn't matter! Wszystko zależy od Twoich upodobań. Ważne, że będziesz świadoma tego, co jest na Twoim talerzu. A uwierzcie... jaka to przyjemność usiąść i delektować się tym, co udało Ci się stworzyć! Aż sama się uśmiecham widząc, w jaki motywujący i poetycki sposób opisałam przyjemność gotowania : ) i jestem w 100% szczera.
Z racji tego, że sama jestem wzrokowcem, i jak mi uświadomiła bliska osoba, ludzie zapamiętują rzeczywiście więcej wzrokiem niż czytając zwarty tekst, postanowiłam przekazywać wam przepisy właśnie w obrazowy sposób, najlepiej krok po kroku. Niektóre rzeczy mogą się wydawać banalnie proste i oczywiste, ale z własnego doświadczenia wiem, że lepiej upewnić się dwa razy niż pominąć ważny element. Wiele razy rzuciłam okiem na czyjś przepis, a przyszło co do czego, to pustka w głowie :) więc zaczynamy.

Dziś lecimy z AWOKADO! 

(ps. wiecie, że nazywają je też smaczliwką? mnie to śmieszy, bo kto normalny powiedziałby "tak, kupiłem dziś smaczliwkę (...) smaczliwki są idealnym dodatkiem do kanapki z serem (...) zrobię sobie guacamole ze smaczliwki" haha :D) Opinie są podzielone, czy jest to owoc, czy warzywo, ja twierdzę, że owoc ze względu na dużą pestkę. Smak sam w sobie ma dosyć nieokreślony, bo trochę gorzki i mydlasty, mało osób jest w stanie zjeść go nieprzyprawionego albo niewykorzystanego w połączeniu z innymi produktami. Pachnie nawet ładnie. Dojrzałe awokado możesz poznać po tym, że skórka delikatnie ugina się pod naciskiem dotyku Twoich palców, a najlepiej kiedy będzie też z brązowymi przebarwieniami. Jeśli nie jest dojrzałe, odstaw w ciepłe miejsce i po prostu poczekaj kilka dni lub zawiń w papierową torbę/ściereczkę razem z bananami/jabłkami. Co do właściwości odżywczych - jest najbardziej kalorycznym owocem świata. Już słyszę "więc po co je jeść, same wady!" :) Kiedy sama chciałam wprowadzić go codziennej diety (sposobu odżywiania) i dowiedziałam się takich informacji, od razu pobiegłam do sklepu! Było dla mnie to coś tajemniczego, niewiadomego... uwielbiam próbować nowych smaków, może dlatego się tak ekscytowałam :D wracając - to, że jest najbardziej kaloryczny ze względu na zawartość tłuszczu, stawia go bardzo wysoko w liście zdrowych produktów, bo są to dobroczynne tłuszcze dla funkcjonowania naszego organizmu (jak np. oliwa z oliwek). Miąższ bogaty jest w witaminy A, E, C, D, B, potas, magnez, błonnik oraz kwas foliowy. Owoc ma mnóstwo zalet, jak obniżanie złego cholesterolu czy przeciwdziałanie nowotworom, ale myślę, że o wiele więcej dowiecie się wygooglowując i szukając samemu - tak, działa siła perswazji... :D ostatni rzut na tabelkę i przechodzę do sedna:

Wartość odżywcza 100 g awokado
wartość energetyczna
białko
tłuszcz
węglowodany
błonnik
160 kcal
2 g
15,3 g
7,4 g
1,7 g

Jaja z pastą z awokado

Potrzebne Ci będą:
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • pół dojrzałego awokado
  • pół papryki
  • pół cytryny/limonki
  • przyprawy (według własnych upodobań), u mnie: ostra słodka papryka, pieprz ziołowy 
  • sól
  • kilka kropel oliwy/oleju
  • szczypiorek do ozdoby

Obierz jajka ze skórki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Pokrój paprykę w małą kostkę, przekrój delikatnie ostrym nożem awokado na pół i przekręć, by oddzielić. Drugą część zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki (możesz wykorzystać ją drugiego dnia).


Skrop paprykę kilkoma kroplami oliwy.


Ważne, żeby szczyptę też posolić - będzie miała bardziej wyrazisty smak. Wszystko wymieszaj i odstaw.

 

Awokado obierz ze skórki: delikatnie łyżką, przy samej skórce. Gwarantuję, że gładko schodzi, bo ma maślaną konsystencję.


Rozetrzyj widelcem. Możesz też zblendować, ale łatwo się rozciera.


Skrop cytryną, nie oszczędzaj - im więcej, tym lepiej. Podkreśla smak.


Dodaj żółtka i jeszcze rozetrzyj do połączenia się składników. Również możesz zblendować.
Na koniec dodaj ulubione przyprawy, posól, popieprz, dobrze wymieszaj. Przełóż do szprycy.
W miejsce żółtek włóż paprykę. Na nią przyrządzoną pastę.
Gotowe!




Do jajek przygotowałam grzanki z piekarnika, pycha!

SMACZNEGO! :)



ask.fm    instagram

1 komentarz: